Onze andere hobby is het schieten van een bepaald type wedstrijd, het zgn “3D schieten” of zoals het ook wel wordt genoemd, een “Animal Ronde”.
Wat is dat dan? Allereerst, 3D betekent 3 Dimensionaal en een Animal spreekt voor zich, of niet?
Bij het horen van ‘handboogsport’ denken de meeste mensen aan de wedstrijden, zoals je die allemaal wel eens bij een uitzending van de Olympische Spelen hebt gezien. De schutters, vaak gekleed in smetteloos witte kleding met futuristisch uitziende bogen, schieten vanaf een strakke, geschilderde lijn, op een onberispelijk glad gemaaid gazon, naar een ver weg staand doel.
Dit doel, een kleurige schijf met 10 ringen, wordt een blazoen genoemd. Het doel staat op een exacte afstand van de schietlijn. Met een verrekijker bekijkt en controleert de schutter het resultaat van ieder schot en corrigeert zo nodig zijn instellingen.
Een fantastische sport …….. voor wie er van houdt. Maar dat doen wij dus niet, wij zien blazoen schieten meer als training en houden al helemaal niet van die futuristische bogen.
Dit stuk gaat over de zgn 3D-Animalronden. Een tak van de handboogsport, die nog enigszins doet denken aan het originele boogschieten voor de jacht, zoals dat al zo’n 70.000 jaar wordt gedaan. Er worden wedstrijden gehouden op regionaal-, landelijk-, europees- alsook op wereldniveau.
Bij de 3D-animalronden lopen de schutters in groepen van maximaal 6 deelnemers over een parcours, dat meestal is uitgezet in een bosrijke omgeving en als het even kan ook nog heuvelachtig is. Je loopt al gauw zo’n 12 km op een dag, in weer en wind en dat dan heuvel op, heuvel af. Inclusief je volledige bepakking van wat je die dag nodig zou kunnen hebben, denk hierbij aan eten en drinken, reserve pijlen, etc.
Zo’n groep heeft een gemengde samenstelling en kan bestaan uit mannen, vrouwen en kinderen, uit geoefende of beginnende schutters, van dezelfde vereniging of van verschillende verenigingen. Ook kunnen binnen deze groepen verschillende typen bogen worden gebruikt, traditionele bogen zoals longbows, flatbows, ruiterbogen en jachtbogen maar ook de ‘moderne’ recurve freestylebogen (de zgn Olympische boog) of de high-tech compound bogen met wielen, kabels en katrollen, stabilisatie en vizier. Alles loopt ‘gebroederlijk’ naast elkaar.
De leden van Het Team Haagse Schutters schieten allemaal met een traditionele boog, de zgn Barebow (kale-boog). Een boog dus zonder vizieren, kabels, stabilisatie, katrollen, niets van dat alles. De meest natuurlijke en oorspronkelijke variant van het boogschieten en, volgens velen, waarschijnlijk ook de moeilijkste methode. Je hebt tenslotte geen enkel hulpmiddel anders dan je eigen instinct.
De blazoenschutter weet tot op de millimeter nauwkeurig de afstand die zijn pijl zal moeten overbruggen. De 3D-animalschutter daarentegen moet eerst de plok (een gekleurd houten paaltje in de grond, de plaats waar vanaf hij moet schieten) en zijn doel nog zien te vinden. Ergens verscholen tussen het kreupelhout, het struikgewas, tussen de bomen, in een boom hangend of drijvend in die vijver is dan zijn 3D-doel.
Dat kan zijn op 3 meter afstand oplopend tot afstanden van wel 130 meter verder. 3D-doelen zijn (meestal) van een speciale foam gemaakte dieren. Dit kan van alles zijn, van een muis tot een mammoet, een natuurgetrouw zelf nagemaakt dier, een fantasie beest uit de prehistorie of een “dier” van de carnavalswagen. Een paar voorbeelden zien? Klik dan op deze link: Rare jongens
De 3D schutter moet eerst de afstand tot het doel inschatten, wat vaak moeilijk wordt gemaakt door het doel op een heuvel of in een kuil te plaatsen. Nog moeilijker wordt het als er water tussen schutter en doel ligt of als er vanaf een lichte plek naar een in een donker bos staand dier (of andersom) moet worden geschoten. Je ziet wel dat het een hert is, maar is het een groot hert op 50 meter of een klein hert op 25 meter?
De schutter moet achter de plok blijven en deze met minimaal één lichaamsdeel aanraken en soms wordt de plok zo geplaatst dat het schot nog moeilijker wordt. Bijvoorbeeld 3 meter hoog in een schuin omgevallen boomstam.
Wat de roos wordt genoemd bij een blazoen is de ‘Kill’ bij 3D-dieren. Vaak zit de Kill vlak achter de voorpoten, waar hart en longen in het echt zouden zitten. Een Kill levert de schutter een hogere score op dan een treffer op de rest van het dier. Mist de schutter? Geen nood, hij mag dan nog maximaal twee pogingen doen.
Let wel, dit zijn Nederlandse regels, in het buitenland hanteren ze vaak andere regels.
Het eerste schot levert een hogere score op dan een tweede Kill of tweede treffer en uiteraard levert het derde weer iets minder op. Nadat iedereen zijn schoten gelost heeft, loopt de groep schutters naar het doel om de resultaten van dichtbij te bekijken. De scores worden genoteerd, de pijlen worden uit het doel gehaald en naar de pijlen die hun doel hebben gemist moeten worden gezocht. De pijlen worden weer terug in de pijlentas gestopt en daarna loopt de groep naar de volgende uitdaging. De meeste 3D ronden tellen zo’n 30-36 doelen, waarbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk variëteit in afstanden en moeilijkheidsgraad aan te brengen. Sommige doelen worden (elektrisch) beweegbaar gemaakt. Dan vliegt er aan katrollen en een staaldraad opeens een adelaar tussen de bomen door of er komt een everzwijn op een rails voorbij gereden.
De schutters worden op het parcours ingedeeld in gemengde groepen, maar voor de telling van de scores worden ze ingeschaald bij hun eigen categorie.
Er wordt o.a. onderscheid gemaakt in boogtypes longbow, flatbow, bowhunter traditional, ruiterboog, recurve barebow, freestyle en compound en daarbinnen in dames, heren, jeugd en aspiranten.
Oh ja, de scoretelling werkt als volgt:
1e pijl in de Kill = 20 punten, naast de Kill is 17 punten,
2e pijl in de Kill = 14 ptn, naast de Kill is 11 ptn,
3e pijl in de Kill = 8 ptn, naast de Kill is 5 ptn.
En 3 x mis is natuurlijk 0 punten én een hoop zoeken in het bos waar je 3 pijlen zijn gebleven. Want als je je doel mist, dan vliegt zo’n pijl nog een héél stuk verder het bos in. Onze resultaten? Klik op deze Link.
Ook hier geldt, in het buitenland wordt soms een andere scoretelling gebruikt.
Wilt u veel foto’s zien over dit onderwerp? kijk dan eens op Pixelsfirst.nl, een site met honderden foto’s.